• CHP i medierna

[2017-04-20] I veckan har verksamheten vid Center for Health and Performance, CHP, uppmärksammats i både TV och radio.

• Information till studenter och anställda som befann sig i Stockholm den 7 april

[2017-04-07] Ett antal studenter och anställda vid Göteborgs universitet befann sig i Stockholm under fredagens misstänkta terrordåd. För de som behöver hjälp att hantera det de upplevt finns hjälp att få.

• E-handel av mat - en växande trend

[2017-03-21] För barnfamiljer är tiden direkt efter arbetsdagens slut ofta den stressigaste på hela dagen. Ska man dessutom fatta beslut om middagsmat och åka till butiken och handla kan det bli så mycket att man börjar leta efter andra alternativ. E-handel av mat är en möjlighet att avlasta familjer i vardagen och tillföra ett mervärde i form av kvalitet och ökade matkunskaper. I projektet Innovativa inköpsstrategier för hushållens matinköp studerar Anna Post e-handeln av mat från ett konsumentperspektiv.

• Gabriella Thorell disputerar i idrottsvetenskap 17 mars

[2017-02-24] Gabriella Thorell vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap försvarar sin avhandling: Framåt marsch! Ridlärarrollen från dåtid till samtid med perspektiv på framtid. Avhandlingen är skriven inom ramen för den nationella forskarskolan i idrottsvetenskap, NFI. Disputationsakten hålls i Rikssalen, Strömsholms Slott, Stockholm.

• Slutseminarium 27/2: Ungdomars föreställningar om budskap kring mat och ätande

[2017-02-06] Slutseminarium för doktorand Jenny Rendahl, institutionen för kost- och idrottsvetenskap äger rum den 27 februari kl. 13-15.

• Mer explosiv elitfotboll kräver förändrad och individualiserad träning

[2017-01-11] Dagens elitfotboll utmärks av markant fler ruscher. I engelska Premier League handlar det om en 50-procentig ökning den senaste tioårsperioden, vilket gör att spelarna springer sig trötta och behöver återhämta sig. Det resulterar i matcher där tempot varierar mer än vad fallet var förr och detta nya spelmönster ställer krav på förändrad träning. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

• IKI arrangerar seminarier om hållbar matkonsumtion för klimat och hälsa

[2016-12-22] Det finns idag mycket kunskap om hur mat och matproduktion påverkar klimatet och vår miljö negativt. Likaså finns det kunskap om hur olika näringsämnen påverkar kropp och hälsa och vad som händer när näringsintaget är bristfälligt. Trots att dessa två aspekter på vår matkonsumtion går hand i hand sker diskussionerna ofta på olika arenor. Med början under senare delen av vårterminen 2017 arrangerar därför institutionen för kost- och idrottsvetenskap en seminarieserie med fokus på hållbar matkonsumtion för både klimat och hälsa.

• Professionell fotboll allt mer explosiv

[2016-12-05] Professionell fotboll som spelas i t ex engelska Premier League, har under den senaste tioårsperioden blivit allt mer explosiv. Spelet innehåller mer av sprint och ruscher jämfört med tidigare och träningsupplägget bör därför anpassas för att förbereda spelarna på rätt sätt. Detta framkommer i studier som bl a gjorts av IKI-medarbetarna Magni Mohr och Dan Fransson.

• Vad vet vi om svenska barn och ungdomars fysiska aktivitet?

[2016-11-18] Antalet barn med övervikt och fetma har ökat sedan 1970-talet, i Sverige och runt om i världen. Orsakerna bakom är många men låg fysisk aktivitet i kombination med ohälsosamma matvanor spelar sannolikt stor roll. Att sammanställa kunskap om barns och ungdomars fysiska aktivitet är därför i fokus inom det globala samarbetet Active Healthy Kids Global Alliance (AHKGA) där 38 länder deltar. I år är det första gången som Sverige medverkar i detta samarbete med nationella resultat.

• Samarbete för bättre skandinaviska idrottsprestationer

[2016-11-15] Den 17-18 november möts skandinaviska idrottsforskare, ländernas olika olympiska kommittéer, nationella idrottsförbund och elittränare på Göteborgs universitet. Där ska de utvärdera OS i Rio 2016 och formulera planer för gemensamt bättre resultat i den internationella idrotten.