Tar fram program för att förebygga och behandla löparskador

Nyhet: 2015-11-18

En forskargrupp under ledning av professor Stefan Grau, institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, får 3,5 mkr från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur för att under den kommande treårsperioden ta fram träningsprogram som förhindrar belastningsskador hos fritidslöpare och för att validera träningsprogram för enskilda löpare.

Löpning har många positiva effekter som är vetenskapligt dokumenterade men det finns också negativa konsekvenser. Exempelvis drabbas 30-50 procent av nybörjarlöparna av belastningsskador under det första året, vilket leder till minskad lust att fortsätta träna och i sämsta fall till att löparen helt slutar med träning och fysiska aktiviteter.

Hitta riskfaktorer

I forskningsprojektet ”Health promotion with focus on physical activity and injury prevention”, som leds av Stefan Grau, professor i biomekanik och rörelseanalys - i samarbete med Jón Karlsson, professor i ortopedi med inriktning mot idrottstraumatologi, och Roland Thomeé, professor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi - är målet att genom ökad kunskap hitta riskfaktorer, förhindra överbelastningsskador hos fritidslöpare, öka uthålligheten och främja välmående och hälsa.
– Orsaken till att det uppstår överbelastningsskador är multifaktoriell och kan bero på allt från för mycket träning, för dålig återhämtning, ensidig träning, felaktig träningsutrustning eller att någon del av kroppen inte håller för den träning man utsätter den för, säger Stefan Grau.
– Målet är att få löparna att fortsätta med sin löpning. De goda hälsoskälen är många. Inte minst förebyggs hjärt- och kärlsjukdomar, säger han.

Validering av träningsprogram

Den första delen av projektet kommer att ta fram träningsprogram som förhindrar belastningsskador och den andra delen är en validering av anvisningar och träningsprogram för hundratalet enskilda löpare som siktar på deltagande i GöteborgsVarvet. Projekten kommer i huvudsak att genomföras vid det moderna testcentret vid Göteborgs universitets Kunskapscentrum för Hälsa och Prestationsutveckling, KHP, på Skånegatan.
Inom biomekanik och rörelselära används idag datorbaserade system för registrering av rörelse, kraft och muskelaktivitet. Avancerad mjukvara finns för datainsamling, -bearbetning, -analys, -redovisning.
Tillämpade studier sker exempelvis i laboratoriemiljö som sedan våren 2011 finns på KHP. Där finns utrustning för isometriska styrkemätningar och isokinetiska tester, samt en unik modul med inriktning på forskning inom biomekanik och rörelselära, innehållande bland annat 16 3D-infraröda kameror, dynamisk fotscanner, kraftplattor och rullband för rörelseanalytiska studier.

För mer information:
Stefan Grau, tel: 031-786 6535, 0768-824466, epost: stefan.grau@gu.se

Artikeln publicerades först på: uf.gu.se