Årets kandidatuppsatser presenteras på IKI

Nyhet: 2017-06-01

Tonåringars kostvanor, yrkesidentitet bland lärare i idrott och hälsa och betydelsen av ett motionslopp – detta är några av de ämnen som studenter vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap - IKI - valt att fördjupa sig i inom ramen för sin utbildning. Under förmiddagen den 2 juni på Pedagogen presenterar de nyutexaminerade själva kort sina kandidatuppsatser för familj och vänner.

Totalt handlar det om 32 uppsatsarbeten från de fyra olika kandidatprogram som ges vid IKI, kostekonomi, sports coaching, och hälsopromotion med inriktning kostvetenskap eller idrottsvetenskap. Dessutom medverkar studenter från lärarprogrammet med inriktning hem- och konsumentkunskap eller idrott och hälsa som läst sina ämnesfördjupningar på institutionen.

De uppsatsämnen som presenteras visar på stor variationsrikedom och flera berör säkerligen åhörarna på olika sätt. Lisa Lundqvist och Johanna Muld presenterar uppsatsen ”En liten chokladbit kanske? En observationsstudie om förekomst av sockerrika livsmedel i icke-matbutiker.” Vid besök i totalt 226 butiker som säljer exempelvis skor, kläder, hem- och hushållsartiklar fann uppsatsförfattarna även godis till försäljning, oftast i anslutning till kassan. Den ständiga tillgängligheten och placeringen av denna typ av varor uppmuntrar till impulsköp vilket kan vara negativt då många konsumenter redan har ett för högt socker och energiintag. Uppsatsarbetet är gjort inom Hälsopromotionsprogrammet, inriktning kostvetenskap.

I uppsatsen ”Måltiden bland molnen” har Julia Daniels och Nejra Fekovic från kandidatprogrammet Kostekonomi med inriktning ledarskap studerat måltids-upplevelsen vid flygplansresor ur såväl resenärens som kabinpersonalens per- spektiv. Resenärernas förväntningar på maten var inte höga men de hade ändå en relativt positiv bild av måltidsstunden.

Att sociala nätverk som t ex Facebook kan vara ett stöd för löptränande motionärer konstaterar Ida Andersson och Daniel Nylund. I sitt uppsatsarbete ”Motivation för världens ensammaste löpare” har de intervjuat medlemmar i Facebookgruppen Lonesome Runners om vad delaktighet i löpargruppen betyder för dem och deras träning.

Ytterligare ett exempel på ämnen som studerats är om återhämtningens betydelse för att förhindra skador inom friidrott. Detta har Johan Martinsson, Alexander Nilsson och Daniel Skatt på Sports coaching-programmet fördjupat sig i. Data angående återhämtning efter träning har samlats in från 36 elitidrottare via en app som idrottarna haft tillgång till i sin smartphone. Resultatet som presenteras i uppsatsarbetet ingår som en del i en longitudinell studie om idrottsskador (pågår 2016-2020). Uppsatsen är skriven på engelska med titeln ”The Importance of Recovery to Prevent Injuries in Track and Field”.