Institutionen för kost- och idrottsvetenskap i media

Kontinuerlig uppdaterad sammanställning från mediebevakningsföretaget Retriever om hur IKI skildras i medier.

Manliga elitidrottare får problem

[2016-06-18] Svensk forskning visar att kvinnliga elitidrottare är bättre förberedda för livet efter en elitsatsning. Nu lyfter forskare fram vikten av att skaffa sig en utbildning vid sidan av sin idrottskarriär.

[SVT Nyheter]

Föräldrars engagemang går för långt

[2016-05-26] 6 av 10 unga fotbollsdomare får höra glåpord och tillmälen under match. Det visar Sveriges radios kartläggning av unga fotbollsdomares arbetssituation. Ofta är det vuxna föräldrar i publiken som trakasserar domaren.

[Sveriges Radio Göteborg]

Hon fick nog av föräldrarnas dåliga attityd mot domaren

[2016-05-26] Sveriges radios kartläggning av unga fotbollsdomares arbetsmiljö visar att 6 av 10 får höra glåpord och tillmälen under match, ofta av föräldrar i publiken.

[Sveriges Radio Göteborg]

Unga sprider matreklam på nätet

[2016-05-04] Kaloririkt, näringsfattigt och mycket varumärken blir det när unga visar upp mat i sociala medier. - Det kan vara mer effektivt än traditionell reklam, säger forskaren Christina Berg. Godis, kakor, glass och läsk.

[Lärarnas Nyheter]

Oerfarna elitfotbollstränare stöttar varandra för att klara jobbet

[2016-04-25] Arbetssituationen för svenska elitfotbollstränare är ofta komplex och innebär höga krav. För oerfarna tränare blir det egna tränarteamet direkt avgörande för hur de går i land med sitt uppdrag. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

[Forskning.se]

Teamet avgörande för nya tränare

[2016-04-25] Jobbet som tränare inom svensk elitfotboll ställer allt högre krav på framgång, ofta under oklara anställningsförhållanden. Samtidigt rekryteras många till tränarpositioner som själva precis avslutat sin spelarkarriär."De här personerna har ingen lång praktik inom tränaryrket innan de blir tränare på den högsta nivån. Många saknar dessutom utbildning och erfarenhet av ledarskap", konstaterar Susanne Meckbach, forskare i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande

[Aftonbladet m fl via TT]

High in calories and low in nutrients when adolescents share pictures of food online

[2016-04-05] A new study from the University of Gothenburg show that adolescents like to present foods that are high in calories but low in nutrients in social media.

[Health Canal]

Spitzensport – aber wie?: Der ewige Wettkampf

[2016-03-24] Vielen Dank für Ihre Registrierung. Sie haben jetzt den Aktivierungslink für Ihr NZZ-Konto per E-Mail erhalten. Vielen Dank für Ihre Anmeldung. Wir wünschen Ihnen eine gehaltvolle Lektüre. Ihr NZZ-Konto ist aktiviert.

[Neue Zürcher Zeitung]

Expert kommenterar nya sockerskatten

[2016-03-17] Nu inför Storbritannien sockerskatt på läsk. Pengarna ska gå till fler gympalektioner i skolorna. Regeringen i Storbritannien tycker att barn och ungdomar äter för mycket socker och är alltför överviktiga.

[Sveriges Radio Göteborg]

Fett och sött när unga instagrammar

[2016-03-16] Läsk, godis och kakor. Gärna i snygg miljö med ett synligt varumärke i fokus. Så ser det ut när ungdomar lägger ut matbilder på Instagram, enligt en studie vid Göteborgs universitet.

[Vasabladet]

Fett och sött när ungdomar instagrammar sin kost

[2016-03-16] En ny studie från Göteborgs universitet visar att det är fet, söt och näringsfattig kost som ungdomar väljer att lägga upp bilder på i sociala medier.

[Netdoktor.se]

Fett och sött när unga gör reklam

[Göteborgs-Posten]

Pseudovetenskap är inget för landslaget

[2016-03-15] Svenska U21-landslaget använder sig av mental träning - det vill säga pseudovetenskap. Kanske vore det värt att föra in lite kritiskt tänkande i stället för personlig utveckling vid nästa tränarutbildning?

[Expressen]

Experterna: Det här händer i din kropp när du slutar träna

[2016-03-09] Kanske var det att komma igång och röra på dig en av sakerna du lovade vid årsskiftet? Men sen kom jobb, dagishämtning och vintertröttheten emellan. Det finns många ursäkter till att inte röra på sig - men lika många anledningar att göra det.

[Metro]

Ordination motion

[2016-02-02] I kväll handlar Karlavagnen om när motion kan ersätta eller fungera som ett komplement till den medicinska behandlingen. Har du erfarenhet av det? Ring till Karlavagnen.

[Sveriges Radio P4]

Is walking 10,000 steps a day really enough?

[2016-01-30] Walking 10,000 steps a day has become a mantra of modern health. But where did the figure come from - and is it enough? "It's a big misconception that you can just shuffle around totting up your 10,000 steps and that's it for the day.

[Brisbane Times]

Tränarakademi under uppbyggnad

[Svenska Badmintonförbundet]

Elitidrottare och sedan?

[2015-10-26] Uppsala universitet har blivit elitidrottsvänligt lärosäte, men det är inget som Siriusspelaren Karl Larson märkt av. Det är kylig oktober. Torra höstlöv ligger utspridda på Valsätra IP:s gräsplan. Sirius herrar övar passningar.

[Upsala Nya Tidning]

Wenn die Pubertät im Spitzensport zur Krise wird

[2015-10-19] 09:27 Studie an der Universität Tübingen: Bessere Betreuung für Nachwuchsathleten gefordert Für Nachwuchsathleten ist die Pubertät eine

[Informations Dienst Wissenschaft]

Därför ska man promenera - Göteborg

[2015-10-11] Anders Raustorp, institutionen för kost och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet, har gjort flera forskningsrapporter om det här med att gå. - 30 minuter om dagen räcker. Hälsovinsten är ovärderlig, säger han.

[Göteborgs-Posten]

tidningar

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap (IKI)

Box 300, 405 30 Göteborg