Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om verksamheten

Idrottshögskolan är namnet på den byggnad i det så kallade Evenemangsstråket i centrala Göteborg som invigdes i mars 2011. Byggnaden inrymmer dels Göteborgs största idrottshall (51 x 33 meter) och dels Kunskapscentrum för hälsa och prestationsutveckling - KHP.

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap har genom KHP unika möjligheter till tvärvetenskaplig forskning, utbildning och samverkan inom området kost, hälsa, fysisk aktivitet och idrott. Vid KHP bedrivs forskning, utbildning, innovation och testverksamhet på ett tvärvetenskapligt och laborativt sätt med fokus på såväl hälsa som prestationsutveckling. Anläggningen är på 3500 kvm och utgör en mötesplats för forskare, utbildare och studenter, där olika partners från idrott, företag, forsknings- och utbildningsinstitutioner integreras i den fortlöpande verksamheten.

Kunskapscentrum för hälsa och prestationsutveckling - KHP - drivs av institutionen för kost- och idrottsvetenskap, men stöds forskningsmässigt under åren 2013-15 av såväl Utbildningsvetenskapliga fakulteten, Sahlgrenska akademin som av rektors strategiska medel. Detta skapar goda förutsättningar för tvärvetenskaplig samverkan mellan universitetets institutioner och fakulteter som bedriver forskning och utbildning inom hälsa och prestationsutveckling. Samverkan sker också med Chalmers tekniska högskola, liksom med idrottsrörelse, företag och andra universitet och högskolor. Därmed utgör KHP ett nav för samverkan med det omgivande samhället.

Byggnaden innehåller – förutom en multisporthall och ett forskningslaboratorium – också en dans- och rytmiksal och ett specialgym.

Vision

  • att skapa en forsknings-, innovations- och samverkansmiljö på högsta internationella nivå och att integrera akademiska forskningsfält inom centrala teknologiska, naturvetenskapliga, hälsovetenskapliga och humanistiska/samhällsvetenskapliga områden när det gäller fysisk träning och hälsa samt idrott och prestationsoptimering.
     
  • att skapa en innovativ miljö för forskare, organisationer och verksamheter, med målsättning att utveckla, koordinera och förmedla forskningsinsatser på området.
     
  • att säkra att initiativen implementeras i relevanta utbildningsmiljöer, vilket inkluderar entreprenörskap inom utbildningsmiljöer på Göteborgs universitet och gärna Chalmers.
     
  • att skapa ett rådgivnings- och servicecenter för organisationer och företag med syfte att säkra en optimal utveckling och implementering av forskningsresultaten.

 

Sidansvarig: Catharina Bucht|Sidan uppdaterades: 2016-12-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?