Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kombinera studier och elitidrott - bli RIU-student!

Till dig som vill fortsätta att utvecklas som elitidrottare, och som också vill läsa en akademisk utbildning, kan Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola erbjuda ett av landets största utbud av kvalificerade utbildningar inom alla de stora vetenskapsområdena. Dessutom finns möjligheter för dig att delta i avancerad forskning inom olika idrottsliga områden.

Vi ger dig arbetsmarknadsrelevanta kunskaper som gör att du kan finna ett arbete efter din elitidrottskarriär. Vi ger dig också goda möjligheter att utvecklas i din idrott genom att du i möjligaste mån erbjuds en anpassad studiegång och, inte minst, en idrottsmiljö i staden Göteborg som är en av landets allra bästa.

Det är bl a för att stärka kopplingarna mellan vetenskap och idrott som Göteborgs universitet, Chalmers och två andra lärosäten har skapat Riksidrottsuniversitetet - RIU - i samarbete med Riksidrottsförbundet. Satsningen, som startade i augusti 2015, ger elitidrottare möjlighet att kombinera idrott med högre studier.

- Universitetets utbildnings- och forskningsverksamhet får i och med den här satsningen en ny dimension, säger Mette Sandoff, vicerektor med ansvar för utbildning på Göteborgs universitet. Att få dra fördel av Göteborgs universitets och Chalmers samlade kunskap på området, att få samarbeta med idrottsrörelsen och att gemensamt få uppmärksamma Göteborg som stad när det gäller idrott och akademi är mycket positivt. 

Under 2016 genomfördes en enkätundersökning med Riksidrottsuniversitetets studenter i Göteborg. Resultatet kan du ta del av i följande rapport:

Riksidrottsuniversitetet i Göteborg 2016

Vad är Riksidrottsuniversitetet?

Riksidrottsuniversitetet är ett nationellt initiativ mellan Riksidrottsförbundet (RF) och tre konstellationer av lärosäten; Göteborgs universitet/Chalmers tekniska högskola, Umeå universitet, Kungliga tekniska högskolan och Gymnastik- och idrottshögskolan (mer information om dessa nedan). För att kunna bli antagen till Riksidrottsuniversitetet måste du först vara antagen till en utbildning vid ett av de lärosäten som ingår i samarbetet. Dessutom måste du uppfylla ditt specialidrottsförbunds krav på vad som är en elitidrottare inom din idrott (högsta nationella nivå). Gör du det så innebär Riksidrottsuniversitetet möjligheter att anpassa både universitetsstudierna och dina idrottsliga ambitioner på ett sådant sätt att du skall kunna genomföra bägge dessa på ett så bra sätt som möjligt. Du skall kunna förbereda dig för ett framtida arbetsliv utanför idrotten, samtidigt som du kan fokusera på din idrottskarriär. 

Läs mer om Riksidrottsuniversitetet på RF:s hemsida

Övriga lärosäten

Riksidrottsuniversitetet finns för utom vid Göteborgs universitet även vid följande lärosäten:

Chalmers Tekniska Högskola, Göteborg

Umeå universitet

Gymnastik- och Idrottshögskolan, Stockholm

Tekniska högskolan (KTH), Stockholm

simmare

Kontaktinformation RIU

Göteborgs universitet:
Claes Annerstedt
Projektledare, Riksidrottsuniversitetet
Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Tel. 031-786 2055
E-post: claes.annerstedt@ped.gu.se

Astrid Schubring
Bitr. projektledare, Riksidrottsuniversitetet
Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Tel. 031-786 4221
E-post: astrid.schubring@gu.se

Karin Svanfeldt
Samordnare
Utbildningsenheten
Tel. 031-786 1275
E-post: karin.svanfeldt@gu.se

Mer information om studievägledning

Västra Götalands Idrottsförbund:
Mattias Rahm
Tel. 070-515 56 63
E-post: mattias.rahm@vgidrott.se

Ola Jodal
Tel. 070-926 58 44
E-post: ola.jodal@vgidrott.se

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2017-02-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?