"Jag ser definitivt en framtid i Göteborg"

Nyhet: 2019-11-13

Han har bara pluggat i fyra veckor men känner redan att Göteborg är hans stad. Berkan Köylü lämnade livet i den lilla hemstaden för att plugga kostekonomi vid Göteborgs universitet. Nu fyller han nöjt sin vardag med studier, vänner, jobb och kontakter med framtida arbetsgivare.

Berkan Köylü, student Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram, Foto: Wesley OverkliftBerkan har börjat studera efter några år med heltidsarbete. I hemstaden hade han det mesta man kan önska sig: familj, vänner, lägenhet och ett attraktivt jobb som arbetsledare, men det var något som saknades.
– Jag ville utveckla mig. Tidigare hade jag sökt jobb som måltidsutvecklare men alltid fått nej eftersom jag saknade en akademisk examen. Efter några nej-svar bestämde jag mig för att söka till Göteborgs universitet.

Att Berkan sökte sig till Göteborgs universitet var ingen tillfällighet. Långt tidigare hade han fått upp ögonen för utbildningen som han går idag. Det började med ett studiebesök när han gick andra året på gymnasiet.
– Läraren visade oss runt och berättade om utbildningen och att du helst ska ha jobbat lite innan du börjar. Så åtta år senare när jag ville läsa vidare visste jag att utbildningen fanns här. När jag kom in bestämde jag mig: nu tar jag tjänstledigt från mitt jobb, skaffar bostad i Göteborg och börjar plugga.

Allt föll snabbt på plats

Det var tufft att lämna familj och vänner där hemma, men han har blivit väl mottagen på universitetet. Och med en ny lägenhet i ett trevligt område kan studentlivet i Göteborg äntligen ta sin början.
– Jag hade stått i lägenhetskö i några år och fick en lägenhet på Lindholmen. Där bor många studenter som har lämnat hem och familj. Det är lätt att få kontakt eftersom alla söker efter någon att umgås med.

Efter studierna är vägen redan utstakad. Berkan vill arbeta inom den offentliga sektorn som kostchef eller enhetschef – ett område som han redan har bra koll på.
– Jag vet vad arbetsuppgifterna innebär och vad som förväntas av mig längre fram. På det sättet är det tryggt. Jag kommer inte att hamna i en framtid där jag inte vet någonting om mitt yrkesområde.

Han är här för att stanna

Trots att Berkan har ett liv kvar i hemstaden har han inga planer på att flytta tillbaka. Det stora utbudet och alla möjligheter som Göteborg erbjuder har fått honom att bestämma sig.
– Jag ser definitivt en framtid i Göteborg. Trots att det bara gått en månad. Under veckorna pluggar jag, umgås med vänner, upptäcker staden eller träffar arbetsgivare. Jag trivs med att lämna lägenheten på morgonen, ha fullt upp hela dagen och komma hem trött på kvällen.

Kostekonomi med inriktning mot ledarskap

Innehåll från inspirationsbroschyren "Bli du", Göteborgs universitet 2019, Textbearbetning: Carina Elmäng, Kerstin Eiman och Calle Björned, Foto: Johan Wingborg

Artikeln publicerades först på: studentportal.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2019-09-16