Ett hållbart samhälle för alla

Nyhet: 2019-12-09

Yasmine Posio är utbildad hem- och konsumentkunskapslärare, idag har hon uppdrag som riksdagsledamot. Drivkraften är fortfarande densamma, ett hållbart samhälle.

Efter ekonomisk linje på gymnasiet gick Yasmine en restaurangutbildning på gymnasienivå. Därefter arbetade hon bland annat på restaurang, som au-pair i USA och som truckförare under några år. Hösten 2001 började Yasmine på lärarutbildningen. Efter att ha varit föräldraledig var hon tvungen att välja ett andraämne. Hennes arbetslivserfarenhet, utbildningsbakgrund och att hon hade familj bidrog till att valet föll på Hem- och konsumentkunskap
– Det är jag oerhört glad för det var då jag verkligen lärde mig hur en skulle studera på universitetet. Jag kände mig hemma.

Vägen till politiken

Efter examen fick Yasmine Posio frågan om att på deltid undervisa på lärarprogrammet för lärare i Hem- och konsumentkunskap.
– Jag höll mig uppdaterad inom ny forskning och var jag med i Skolverkets grupp inför framtagandet av nya läroplaner och betygskriterier.

Efter sju år som lärare, till största delen som hem- och konsumentkunskapslärare sade hon upp sig.
– Jag ansåg inte att den nya läroplanen och de nya betygskriterierna utgick från forskning kring barns lärande. Jag ville inte bara vara politiskt aktiv utan även få arbeta parlamentariskt.

Yasmine började jobba nätter på ett boende med särskild service.
– Jag hade äran att bli nominerad till kommunfullmäktige där jag blev ledamot efter valet 2014. Jag blev även ordförande i nämnden för konsument- och medborgarservice. I juni 2017 blev jag riksdagsledamot för första gången och efter valet 2018 blev jag det igen. Jag sitter som arbetande ersättare i utrikesutskottet och är biståndspolitisk talesperson.

Hållbar utveckling och jämställdhet

De som inte vet vad ämnet Hem- och konsumentkunskap innebär har nog svårt att se kopplingarna mellan det och utrikespolitik, menar Yasmine Posio.
– Med stort fokus på hållbar utveckling och jämställdhet har jag omfattande kunskaper om hur allt hänger samman. Om vi köper produkter som inte är schysst framställda kommer orättvisorna att leva kvar. Det går inte att lägga allt ansvar på konsumenterna. Politiken måste sträva efter att se till att handelsavtal, till skillnad från idag, innehar klausuler om bra löner, bra anställningsvillkor, fokus på jämställdhet och inte minst ansvaret för miljö och klimat.

Lyssna på och tala med alla

Som riksdagsledamot träffar man oerhört många människor.
– Att ha varit lärare för högstadieelever har gett mig kompetens att kunna lyssna på och tala med alla, säger Yasmine Posio.

Yasmines tips till dig som funderar på att plugga Hem- och konsumentkunskap

• Hem- och konsumentkunskap är ett fantastiskt ämne där du kommer nära dina elever i och med de praktiska momenten.
  • Det är så häftigt att genom de olika momenten visa hur teori och praktik hänger samman.
  • De flesta eleverna gillar ämnet och uppskattar att lära sig genom att använda både tanke och rörelse för att nå resultat.
  • Ett ämne där eleverna lär sig om jämställdhet, hållbarhet och miljö/klimat som ju är stora globala utmaningar genom att vi som lärare lägger upp väl teoretiskt underbyggda lektioner som visar hur det de gör i hemmet påverkar andra människors liv.
  • Med bra samarbete med andra ämneslärare kan vi även lära eleverna till exempel matematik, kemi och fysik under lektionerna.

Om Yasmine Posio

Politiker, uppdrag som riksdagsledamot
Ålder: 45 år
Familj: Två barn och en hund som alla är hos mig varannan vecka.

Om Hem- och konsumentkunskap

Kurser i Hem- och konsumentkunskap: Hem- och konsumentkunskap

Plugga i vår? Gör en sen ansökan till vårens kurser!

Artikeln publicerades först på: studentportal.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2019-09-16