Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Forsknings- och utbildningssamarbete kring hälsa och prestationsutveckling nu formaliserat

Nyhet: 2017-07-04

Enligt beslut från Göteborgs universitets tidigare rektor Pam Fredman är Centrum för hälsa och prestationsutveckling - CHP - numera en fakultetsövergripande centrumbildning. Syftet med centrumbildningen är att stärka kunskapsområdena fysisk aktivitet, idrott, kost, prestationsutveckling och hälsofrämjande arbete. Värdinstitution för CHP är institutionen för kost- och idrottsvetenskap, IKI.

-Att institutionens tillämpade labb nu omvandlas till en reguljär centrumbildning vid Göteborgs universitet är oerhört glädjande och borgar för en fortsatt intressant utveckling säger Claes Annerstedt, prefekt vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap. Närmast förestående är att öppna upp labbet rent tillgänglighetsmässigt för hugade intressenter inom och utom universitetet. Det är vår förhoppning att Centrum för hälsa och prestationsutveckling skall utgöra en efterfrågad infrastruktur för hela universitetet och inte bara vara ett skyltfönster för IKI. CHP bör kunna bli en naturlig hub för all verksamhet inom hälsa, kost, fysisk aktivitet och idrott, fortsätter Claes Annerstedt.

För att bidra till gränsöverskridande forsknings- och utbildningssamarbeten i samverkan med samhällets offentliga och privata aktörer inrättar och stödjer Göteborgs universitet utvecklingen av interdisciplinära centrumbildningar. Det är en satsning i linje med de strategier och mål som anges i universitetets visionsdokument Vision2020. Redan idag existerar forsknings- och utbildningssamarbete mellan Utbildningsvetenskapliga fakulteten och Sahlgrenska akademin inom idrott, fysisk aktivitet, kost, prestationsutveckling och hälsopromotivt arbete.

Formaliseringen av detta samarbete i en centrumbildning ökar möjligheterna att stärka, utveckla och ta gemensamt ansvar för dessa viktiga framtidsområden. Målsättningen är att skapa ett kompetenscentrum där högkvalitativ forskning kan utvecklas och bedrivas och där möjligheter ges att utbilda personer som kan möta framtidens krav på spetskompetens inom nämnda kunskapsområden.

Föreståndare för Centrum för hälsa och prestationsutveckling är Stefan Grau, professor i biomekanik vid IKI samt Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin.
 

AV:

SNABBVAL

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2015-08-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?