När dröm blir verklighet

Nyhet: 2019-11-29

Tiina Jukarainen, student på utbildningen Sports Coaching har fått jobb som huvudtränare för F13 och F17 i fotbollsklubben Kristianstad DFF. Lagen deltar i den högsta serien i Sverige och är en elitförberedande miljö för spelare.
– Det känns underbart att kunna fortsätta jobba inom idrottsvärlden direkt med heltidstjänst.

Tiina Jukarainen har under studierna kunnat kombinera tränarskap och pluggandet.
– Att kunna jobba inom idrottsvärlden, fortsätta att utveckla och utvecklas på heltid var min dröm när jag började studera. Nu, innan jag ens är färdig med studierna blir den drömmen verklighet.

Tiina beskriver sitt nya jobb så här:
– Mitt ansvar är att säkerställa en så bra utvecklingsmiljö som möjligt för spelarna. Kristianstad DFF gör ett viktigt arbete för barn och ungdomar i samhället. Jag kommer till exempel hoppa in i projektet Kids In Motion som syftar till att öka den fysiska aktiviteten hos barn och ungdomar.

Det nya jobbet innebär att Tiina kommer kunna satsa på sin karriär som tränare.
– På dagtid kommer jag att planera, reflektera, diskutera med andra tränare och lära mig mer. Kvällstid kommer jag spendera på plan med spelarna.

Siktar på att bli bäst i världen

Tiina Jukarainen drar paralleller till elitidrottare.
– Om man måste jobba heltid samtidigt när man tränar så är det svårare att maximera sin prestation och utveckling samt återhämta sig optimalt. Min dröm är ju att vara bland dom bästa i världen och det här jobbet är ett steg mot det målet.

Det roligaste med jobbet är gemenskapen, lärandet och spelet fotboll, menar Tiina Jukarainen.
– När laget tillsammans har jobbat hård mot ett gemensamt mål, individer har utvecklats och spelare har samma uppfattning om hur spelets ska spelas i vår miljö, blir man som tränare stolt.

Viktigt med en akademisk examen

Tiina Jukarainen har spelat fotboll i 20 år och varit tränare i 11 år. När hon bestämde sig för att söka till kandidatprogrammet Sports Coaching var det för att öka sin kunskap om idrotten men det viktigaste var att få en akademisk examen.
– De bästa tränarna i världen har en utbildning från universitetet och därför hade det alltid varit mål för mig. Under utbildningen har jag förstått hur viktig den här utbildningen är för mig kunskapsmässigt.

Genom utbildningen har Tiina Jukarainen fått en oerhört bred förståelse kring olika faktorer som spelar in så som sportsliga men också inom till exempel sociologi, psykologi och pedagogik.
– Under programmet lär du dig att utmana dina egna tankar, reflektera, diskutera och analysera saker och ting djupare. Det gör att du står på mycket mer stabil grund med din tränarfilosofi efter utbildningen. Med den grunden är det tryggt att bygga vidare.

Ett brett kontaktnätverk

Tiina Jukarainen upplever utbildningen på följande vis.
– Intressant, lärorik och mångsidig. Jag gjorde praktik inom universitets lag i USA, vilket var en fantastiskt möjlighet. Man kan skapa ett brett kontaktnätverk under studierna, det innebär möjligheter för utveckling även i framtiden.

Om Tiina Jukarainen

Ålder: 27 år

Intressen: Älskar idrott som atlet, som tränare men också som åskådare. Utöver det så slappnar jag av med musik och njuter av god mat med familjen och vänner.

Tips till de som är nyfikna på utbildningen Sports Coaching på Göteborgs universitet: Utbildningen är som en fantastisk frukostbuffé, den bjuder på många valmöjligheter och du kan välja att ta med dig det som du upplever intressant. Det gäller att vara nyfiken, öppen och utmana dig själv.

Yrkestitel, arbetsgivare: Tränare, Kristianstad DFF, en fotbollsklubb från Kristianstad i Sverige.

Utbildningsbakgrund:

• Pågående: Sports Coaching, kandidatprogram i Göteborg
  • Utbildad genom UEFA, licens UEFA A
  • Yrkesprogram, sportinstruktör och PT.
  • Idrottsgymnasium i Finland

Sports Coaching, kandidatprogram, 180 hp

FOTO: Fotbollsplan: Iida Nyyssönen , Porträtt: Kristina Holmlid

Artikeln publicerades först på: studentportal.gu.se