Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tema Hälsopromotion

Inom temaforskargruppen Hälsopromotion är vi intresserade av hur man kan främja hälsosamma levnadsvanor avseende kost och fysisk aktivitet.

Fokus på hälsa

Perspektivet är salutogent (fokus på hälsa) och forskningsfrågorna berör faktorer som inverkar på förhållningssätt och levnadsvanor samt dess betydelse för hälsan. Förändringsarbete som bygger på delaktighet och egenmakt är centralt.

Hälsopromotiva insatser

Forskningen syftar till att utveckla, implementera och utvärdera hälsopromotiva insatser. Förutom interventionsstudier vill vi få kunskap om människors uppfattningar och vanor samt de miljöer de befinner sig i. Ansatsen är tvärvetenskaplig och innefattar såväl kvalitativa som kvantitativa studier.

Fyra huvudområden inom Tema Hälsopromotion

Forskningen inom Tema Hälsopromotion är framförallt inriktad på följande områden:

  • Begrepp, teorier och kunskap av relevans för hälsopromotiv forskning.
  • Metodutveckling och undersökningar av levnadsvanor avseende kost och fysisk aktivitet.
  • Faktorer som påverkar kost och fysisk aktivitet.
  • Insatser för att främja hälsosamma levnadsvanor avseende kost och fysisk aktivitet.

Forskningen är kopplad till utbildning vid IKI

Vid IKI finns också kurser och program som fokuserar på hälsopromotion. På såväl grund och avancerad nivå som på forskarnivå finns utbildning med hälsopromotionsinriktning inom institutionens båda huvudområden, kostvetenskap och idrottsvetenskap.

För studenter vid IKI som är intresserad av att göra en uppsats/ämnesfördjupning/litteraturstudie inom kostvetenskap eller idrottsvetenskap med fokus på hälsopromotion finns förslag på inriktningar som är av relevans för vår forskningsverksamhet och inom vilka det finns kvalificerad handledning av våra forskare.

Förslag på uppsats eller studentarbete inom Hälsopromotion

Urval av avhandlingar, rapporter m.m.

Samverkansprojekt

Läs om våra samverkansprojekt

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2019-11-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?