Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Historik

Idrottshögskolan, 17 mars 2011:

Nyhetstext:

H.K.H Prins Daniel mötte Dan Wallin i Idrottshögskolans kardiorespiratoriska rumH.K.H. Prins Daniel invigde Idrottshögskolan i Göteborg

Ett nytt center för idrottslig prestationsutveckling och hälsofrämjande arbete är nu startat i och med att Idrottshögskolan vid Göteborgs universitet invigdes 17 mars. 400 specialinbjudna gäster och media fick bland annat se H.K.H. Prins Daniel inviga den helt nya anläggningen som innehåller multisporthall och kunskapscentrum.


Torsdagseftermiddagen inleddes med parallella seminarier där frågor om folkhälsa, elitidrott och kost- och idrottsvetenskaplig forskning behandlades.
Inför de specialinbjudna gästerna från näringsliv, idrottsrörelse, högskolor, region och kommuner invigdes sedan den nya Idrottshögskolan med bland annat tal, luftakrobatik, musik, gymnastik och mat.

Forskning om fysisk aktivitet och kost

– Mot bakgrund av högre ohälsotal och stigande sjukvårdskostnader är denna högskola en satsning som ligger rätt i tiden. Fysisk aktivitet och dåliga kostvanor har övertagit rökningens roll som den vanligaste orsaken till livsstilsrelaterade sjukdomar. Ökad forskning och utbildning inom fysisk aktivitet och kost är därför ytterst angeläget, sade rektor Pam Fredman vid Göteborgs universitet vid invigningen.
H.K.H. Prins Daniel fick en halvtimmes guidning genom det för Västsverige unika Kunskapscentrum för Hälsa och Prestationsutveckling, KHP. Som exempel kan nämnas att i rummet för rörselsestudier demonstrerade ett par av hockeyspelarna i Frölunda Indians A-lag mätutrustningen genom slagskott med puck som nådde hastigheter närmare 140 km/h. I muskel- och effektrummet en bit bort demonstrerade bland andra Lena Berntsson, svenska mästare i både tyngdlyftning och sprint, opimerad lyftteknik med skivstång.
- Så häftigt att se. Vilken kompetens ni har här, kommenterade prinsen under sin rundvandring.

Bredd och elit

Idrottshögskolan blir en mötesplats för forskare, lärare och studenter från flera av universitetets utbildningar, liksom för idrottens aktiva både vad gäller bredd och elit.
Utöver den stora multisporthallen rymmer anläggningen vid Skånegatan ett för Västsverige unikt Kunskapscentrum för Hälsa och Prestationsutveckling, KHP. Här kan västsvensk idrott utvecklas genom avancerad mätutrustning – för bland annat styrka, uthållighet och rörelseanalys – produktutveckling, tillämpad forskning och teknikinnovationer.
– Idrottsrörelsen kan här se fram emot en samverkan kring både ledarutveckling och mot starkare koppling mellan idrott och forskning och utvecklingsarbete inom idrottsområdet. Vi kommer på flera sätt att samverka med Göteborgs Stad Utbildning, bland annat genom kompetensutveckling av personal. Kvalitet i både utbildning och forskning kräver samverkan, säger Mikael Alexandersson, dekan för Utbildningsvetenskapliga fakulteten och den som initierat satsningen.
I sitt inledningstal pekade han på framgångskonceptet samarbete och samverkan - något som också ligger bakom realiserandet av Idrottshögskolan.

TORSTEN ARPI 


Skånegatan, 30 november 2009: 

Startskottsevenemang på byggplatsen, Mikael Alexandersson, dekan Utbildningsvetenskapliga fakulteten, rektor Pam Fredman och Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg på podiet.
Startskottet för det nya bygget avfyrades på byggplatsen av universitets rektor Pam Fredman.
Rektor uttalade en önskan om att Idrottshögskolan blir en plats där Göteborgs universitet i samverkan med andra aktörer förverkligar kunskapstriangeln: utbildning-forskning-innovation.


Exercishuset, Heden, 18 juni 2007:
Fr v Anders Hulterström, Göran Johansson och Pam Fredman

Avsiktsförklaringen angående nybyggnaden undertecknas av Pam Fredman, rektor Göteborgs universitet, Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande Göteborgs kommun och Anders Hulterström, Higabgruppens styrelseordförande.

 

SNABBVAL

Kontaktinformation

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Idrottshögskolan,
Box 300, 405 30 Göteborg

OBS! Två besöksadresser

Besöksadress:
Hus Idrottshögskolan, Skånegatan 14 B

Besöksadress:
Pedagogen Hus C, Läroverksgatan 5

Telefon:
+46(0)31-786 0000 (växel)

Fax:
+46(0)31-786 2048, 786 4209

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2011-04-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?