Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tania Nilsson

Doktorand

Tania Nilsson
Doktorand
tania.nilsson@gu.se
0768-847360


Institutionen för kost- och idrottsvetenskap (Mer information)
Box 300
405 30 Göteborg
www.iki.gu.se
iki@ped.gu.se
Fax: 031-786 2048
Besöksadress: Läroverksgatan 5 , 411 20 Göteborg

Om Tania Nilsson

Tania Nilsson är samverkansdoktorand inom idrottsvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap(IKI). Avhandlingsarbetet finansieras av Djurgårdens IF och startade januari 2020. Tania är en utbildad sjukgymnast vid Lunds Universitet och har en master inom sjukgymnastik samt en specialistexamen i idrottsmedicin.

Physical workload and injury incidence in elite youth soccer players

Fysisk arbetsbelastning inom elitfotboll har ökat markant på alla spelarpositioner det senaste decenniet, och därför är det av största vikt att förbereda varje enskild spelare för att klara av dessa ökade krav. Spelare som flyttas från ungdomsakademier in i ett seniorlag på professionell nivå bör ha anpassat sig till de ökade spelkraven för att minimera risken för skador och för att kunna prestera på en högre nivå. Av denna anledning bör den externa fysiska arbetsbelastningen i träning och match för ungdomsspelare optimeras. En för låg träningsvolym som inte når upp till de ställda fysiska kraven på professionell nivå kan medföra att de fysiologiska och metabola systemen inte blir tillräckligt anpassade, medan en för hög träningsmängd kan leda till överträning och ökad risk för skador. 

Avhandlingsarbetet syftar till att utvärdera hur fysisk arbetsbelastning hos ungdomsspelare på elitnivå påverkar skadeincidens och fysisk kapacitetsförmåga. Målet med projektet är att få en ökad kunskap inom området för att kunna etablera riktlinjer för hur man optimerar fysisk arbetsbelastning för ungdomsspelare på elitnivå, i syfte att minimera risken för skador och optimera fysisk prestation.

Avhandlingsarbetet kommer även att inkludera analys av intensiva perioder under fotbollsmatcher kopplat till position på planen, med syftet att undersöka om fysisk arbetsbelastning under matcher skiljer sig åt mellan ungdomsspelare på elitnivå och professionella seniorspelare i Sverige. Med en fördjupad kunskap om dessa faktorer kan träningsvolym och träningsintensitet optimeras för att maximera den fysiska prestationen, hålla unga spelare friska, minimera risken för skador samt maximera chansen för en lyckad karriärövergång från ungdoms- till seniorfotboll.

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2016-10-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?