Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mat - träning - hälsa - ledarskap

Illustration av Cecilia Lundgren. Föreställer Pedagogen Hus C och Hus Idrottshögskolan samt studenter vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

Vad styr våra mat- och konsumtionsval? Vilken betydelse har fysisk aktivitet? Går det att påverka människors vanor? Hur kan man leda och stödja människor till välbefinnande och prestation? Är du intresserad av dessa frågeställningar har du kommit rätt. Vi utbildar framtidens idrottsledare, hälsovetare och kostekonomer. Vi utbildar även lärare i idrott och hälsa samt hem- och konsumentkunskap.

Kurser

Vi erbjuder dig ett flertal kurser. Läs mer:
Kurser på grundnivå och avancerad nivå

Program och rekommenderade studiegångar

 • Kostekonomi med inriktning mot ledarskap

  Har du ett intresse av att leda, utveckla och påverka framtidens måltidssektor? Då är programmet Kostekonomi med inriktning mot ledarskap något för dig.

  Utbildningen kretsar kring kost och hälsa i kombination med ledarskap. Kostekonomi omfattar tre stora ämnesområden: ledarskap, företagsekonomi och måltidsservice.

  Inom programmet Kostekonomi med inriktning mot ledarskap utbildar du dig till kostekonom och kan arbeta som chef och arbetsledare inom området måltidsservice.

  Läs mer: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap

   

 • Hälsopromotion med inriktning mot kost

  Intresserad av hälsa, kost och fysisk aktivitet?

  Hälsopromotionsprogrammet med kostinriktning fokuserar på hälsofrämjande arbete inom kost och fysisk aktivitet. Det ger även grundläggande kunskaper inom näringslära. I utbildningen ingår praktik där du får möjlighet att skapa en egen profil.

  Läs mer: Hälsopromotion, kostvetenskap • Hälsopromotion med inriktning mot idrott

  Är du intresserad av hälsa, idrott och fysisk aktivitet?

  Hälsopromotionsprogrammet fokuserar på hälsofrämjande arbete främst genom fysisk aktivitet. Inriktningen ger även grundläggande kunskaper inom idrottsvetenskap. I utbildningen ingår praktik där du får möjlighet att skapa en egen profil.

  Läs mer: Hälsopromotion, idrottsvetenskap

 • Sports Coaching

  En utbildning som förbereder för arbete med ledarskap och tränarskap inom idrottsrörelsen

  Efterfrågan på nyskapande och utbildade tränare ökar inom idrotten, både i Sverige och internationellt. Vill du vara med att utveckla och förbättra kvaliteten, och att främja hållbar utveckling inom tränaryrket? Vi söker dig med idrottsspecifik kunskap förvärvad genom eget idrottsutövande och ledarskapserfarenhet, och som är intresserad av ett arbete inom sports coaching.

  Läs mer: Sports Coaching

 • Hem- och konsumentkunskap - ett ämne inom lärarprogrammet

  Lockas du av mat, hälsa och hållbar utveckling? Är du intresserad av ekonomi och konsumtion? Då är Hem- och konsumentkunskap det rätta ämnet för dig!

  Hem- och konsumentkunskap är ett dagsaktuellt ämne inte enbart i skolan. I Hem- och konsumentkunskap ingår frågor om hälsa, privatekonomi, hushållskulturella variationer och traditioner, reklam och medias betydelse för konsumtionsval, samt etik och estetik. Ett ämne och lärande som av elever uppfattas som både lustfyllt och matnyttigt.

  Läs mer: Hem- och konsumentkunskap

   

 • Idrott och hälsa - ett ämne inom lärarprogrammet

  Funderar du på att läsa till lärare? Är du intresserad av idrott, hälsa och fysisk aktivitet? Då är idrott och hälsa ett ämne för dig.

  Studierna i ämnet idrott och hälsa innehåller både ämnesstudier och didaktik för att förbereda för kommande yrkesutövning som lärare i skolämnet idrott och hälsa. Teori och praktik integreras fortlöpande.

  Läs mer: Idrott och hälsa

 • Magister och master i kostvetenskap

  Möjlighet till fortbildning, magister eller master inom kostvetenskap

  Efter kandidatexamen kan du läsa kurser på avancerad nivå. Dessa kan läsas fristående som fortbildning eller kombineras samman till en ettårig magisterutbildning eller en tvåårig masterutbildning i kostvetenskap.

  Läs mer:

  Magister- och masterutbildning i kostvetenskap

  Utbildning på avancerad nivå

 • Internationell master i idrottsvetenskap (International Master In Sport Science)

  En kombination av utvalda kurser där du tränas i självständigt vetenskapligt arbete och kritiskt tänkande.

  Vill du tillsammans med studenter från hela världen träna dig till att bli framtidens forskare? Vill du tillämpa vetenskapligt tänkande i idrottsvetenskap? Då är den internationella mastern, en 2-årig utbildning på avancerad nivå något för dig!

  Läs mer:
  International Master In
  Sport Science

  Information om avancerad nivå 

 • Specialidrott

  Vill du utbilda dig i specialidrott?

  Vi erbjuder utbildning i specialidrott från och med hösten 2020.

  Kurserna i specialidrott bygger på Skolverkets läroplan och följer International Council for Coaching Excellence (ICCE) riktlinjer. Under din utbildning kommer du att läsa kurser inom bland annat idrottspsykologi, kost och träningslära.

  Du är utbildad gymnasielärare i idrott och hälsa.

  Läs mer: Specialidrott för gymnasielärare i idrott och hälsa

  specialidrott

Studievägledning

Rum: CE 33a, Pedagogen Hus C
Tel: 46 (0)31 786 4201
E-post: stvl.iki@ped.gu.se

Besöks- och telefontider till studievägledare (länk till Studentportalen)

Student

Studentportalen samlar information för dig som är student vid institutionen.

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2020-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?