Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pågående avhandlingsarbeten

Pågående avhandlingsarbeten vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

Fruit, Vegetable and Sugars Intake of Children and Adolescents

Julia Wanselius
Avhandlingsarbetet syftar till att undersöka barns och ungdomars matvanor med fokus på grönsaks-, frukt- och sockerintag. Arbetet skrivs inom det institutionsgemensamma forskningsprojektet "How-to-Act?" samt inom Livsmedelsverkets nationella matvaneundersökning "Riksmaten ungdom".
Läs mer om forskningsprojektet "How-to-Act?"

Health promotion with focus on physical activity and injury prevention

Jonatan Jungmalm

Syftet med avhandlingsarbetet är att undersöka riskfaktorer som leder till överbelastningsskador hos löpare på motionärsnivå. Deltagarna är män och kvinnor, 18-55 år gamla och rekryterade med hjälp av Göteborgsvarvet.


Hållbar elitfriidrott

John Dohlsten

Avhandlingsarbetet handlar om hur elitfriidrottstränare utvecklar en mer hållbar elitidrott för sina elitidrottare. Målet med avhandlingsarbetet är att tillsammans med elittränare utveckla, implementera och utvärdera deras utvecklingsarbete med att nå en mer hållbar elitidrott inom Göteborgs elitfriidrott. Utvecklingsarbetet innebär att ta tillvara på den kompetens som finns bland elittränarna, samtidigt som deras verksamhet utmanas genom kritiskt reflekterande i relation till teori och forskning i samverkan med forskare.


Impact and importance of sense-making in student-centered movement learning

Mats Rönnqvist

Projektet handlar om rörelseinlärning och elevers förståelseskapande kring detta. Hur skapar eleverna förståelse kring sin egna rörelseförmåga och -färdigheter, vilka krav en fysisk aktivitet kräver av utövaren, samt vad som krävs av hen [eleven] att utveckla för att kunna genomföra rörelserna kopplade till aktiviteten? Målsättningen med detta projekt är att tydliggöra förhållandet mellan elevers uppfattning kring sina rörelser och deras potential till rörelseinlärning, för att sätta eleverna i centrum för undervisningen i Idrott och Hälsa, samt skapa en inkluderande lärandemiljö vilken bejakar ett livslångt lärande och fysiskt aktivt liv.


Injury-Free Children and Adolescents: Towards Best Practice in Swedish Sport (FIT project)

Solveig E.S. Hausken

Ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som integrerar det biomekaniska och samhällsvetenskapliga perspektiven för att leda till multifaktoriell kunskap om hur skador uppkommer inom barn- och ungdomsidrott. Deltagande barn och ungdomar kommer att vara 10 till 18 år och rekryteras från den populäraste, men också en av den mest skadefrekventa idrotten i Sverige: fotboll.


Injury prevention among Elite Track and Field Athletes

Andreas Lundberg Zachrisson

Ett prospektivt skadepreventionsprojekt i samarbete med Göteborgs Friidrottsförbund. Andreas följer elitaktiva friidrottare i Göteborg under fyra år för att mäta skadefrekvens och utarbeta skadepreventiva metoder för att hålla de aktiva skadefria. Projektet startade hösten 2016.


Matchanalys i ishockey – vad påverkar matchprestationen

Erik Lignell

Syftet med avhandlingsarbetet är att genom matchanalys på ishockey öka förståelsen för vad som sker på isen under en ishockeymatch utifrån ett teknisk, taktiskt och fysiologiskt perspektiv. Arbetet är ett samarbete med Frölunda Ishockey Club där målet är att genom analys av matchdata, öka kunskapen om vad som gör lag och spelare mer effektiva.


Promoting vegetables and fruit consumption among children: Exploring and evaluating new ways of action to increase intake

Hannah Helgegren

Avhandlingsarbetet syftar till att utveckla och utvärdera nya tillvägagångssätt för att öka intaget av grönsaker och frukt hos mellanstadiebarn. I arbetet ingår intervjuer med barn samt deras föräldrar, utvärdering av en ny modell för grönsaks- och fruktkonsumtion som kan användas av familjer, samt en gruppintervention med inslag av bland annat föräldrastöd och sensorikövningar (Sapere). Datainsamlingen kommer att ske i Skåne och delar av datainsamlingen kommer att ske med hjälp av kameran i mobiltelefoner. Huvudhandledare är professor Christel Larsson.


Reexamination of accelerometry in physical activity measurement

Jonatan Fridolfsson
Syftet är metodutveckling av accelerometerbaserad mätning av fysisk aktivitet. De förbättrade metoderna kommer att användas för att studera sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsomarkörer med nya statistiska metoder.

Kontaktinformation

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap (IKI)

Box 300, 405 30 Göteborg

OBS! Två besöksadresser:

Besöksadress Pedagogen Hus C, Läroverksgatan 5

Besöksadress Hus Idrottshögskolan, Skånegatan 14B

Telefon:
+46(0)31-786 0000 (växel)

Fax:
+46(0)31-786 2048, 786 4209

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2019-10-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?