Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Hälsopromotion, kandidatprogram, Idrottsvetenskap, 180 hp

Inriktning idrottsvetenskap

Är du intresserad av fysisk aktivitet, idrott och träning? Vill du arbeta med hälsa och välbefinnande? Här är utbildningen för dig!

Idrott och fysisk aktivitet betyder allt mer i det moderna (stillasittande) samhället. Nationellt som internationellt har fysisk aktivitet och satsningar inom idrottsområden blivit en av de viktigaste faktorerna i strategin för hälsa och välbefinnande.

Hälsopromotionsprogrammet med idrottsinriktning handlar om just arbete med att främja hälsa genom att inspirera och skapa förutsättningar till en mer fysisk aktiv livsstil. Det kan handla om att stötta individer eller att genomföra hälsofrämjande insatser riktade till grupper, organisationer, stadsdelar eller hela kommuner.

Utbildning i idrottsvetenskap och hälsopromotion

När du läst utbildningen kommer du att ha kunskaper om vad som händer i kroppen vid fysisk aktivitet och träning, om ergonomi, träningslära, och idrottens påverkan på hälsa och välbefinnande ur ett bio-psyko-socialt och hållbarhets-perspektiv. Du kommer också ha lärt dig om teorier kring hälsopromotion och livsstilsförändring samt tekniker för coaching och motiverande samtal. Dessutom kommer du ha kunskaper som gör att du kan följa och förstå forskning inom hälsopromotion och idrottsvetenskap.

Under det första året läser du grundläggande kurser i idrottsvetenskap samt betydelsen av fysisk aktivitet och idrott för att kunna arbeta mot de globala målen för hållbar utveckling (SDGs). Andra året får du kunskap och färdigheter i hälsofrämjande metoder och strategier med utgångspunkt i fysisk aktivitet, t.ex. Fysisk aktivitet på Recept (FaR). Det innefattar också folkhälsovetenskap, hälsokommunikation och coaching samt hälsopsykologi och –pedagogik. Det sista året i programmet har du möjlighet att specialisera dig och fördjupa dina ämneskunskaper och färdigheter genom valfria kurser bland annat om kost och idrottsmedicin. Du avslutar programmet med praktik och examensarbete.

Det treåriga Hälsopromotionsprogrammet med idrottsinriktning leder fram till kandidatexamen i idrottsvetenskap. Inom programmet finns möjlighet att studera utomlands genom utbytesavtal med universitet i ett flertal länder.

Utbildningsplan för hälsopromotion, idrottsinriktning (pdf)

Du kan även välja att läsa totalt fyra eller fem år genom att fortsätta med kurser på avancerad nivå efter kandidatexamen. Vid vår institution kan du läsa en magister- eller masterutbildning inom idrottsvetenskap med fördjupning inom hälsopromotion, fysisk aktivitet, kost och idrottsmedicin.

Varierad undervisning

Undervisningen består dels av föreläsningar och litteraturstudier som examineras i skriftliga tentamina, och dels av seminarier, workshops, praktiska tillämpningar och projektarbeten. Du utvecklar ett medvetet och kritiskt förhållningssätt till kunskap, forskning och litteratur. Flertalet lärare är aktiva forskare och du får ta del av nya rön. Vid institutionen bedrivs forskning inom idrotts- och kostvetenskap med olika inriktning som till exempel hälsopromotion, idrottspedagogik, tränings- och idrottsfysiologi.

Vid vår institution finns ett laboratorium, Centrum för hälsa och prestationsutveckling - CHP. På CHP finns avancerad mätutrustning där olika aspekter av muskelfunktion mäts, utrustning för att undersöka uthållighetsförmågan och ett rörelseanalyssystem där kroppens mekanik studeras i samband med idrott och fysisk aktivitet.

Karriär som idrottsvetare och hälsovetare

Utbildningen ger dig bred kompetens för hälsofrämjande arbete på många nivåer. Det kan exempelvis vara coachning och rådgivning om träning och fysisk aktivitet riktat mot individer och grupper eller strategiskt folkhälsoarbete inom kommuner, landsting och organisationer. Du har även möjlighet att arbeta med forskning om du läser vidare på avancerad nivå och blir doktorand.

Du kan arbeta hos många olika aktörer, både privata och offentliga, eller som egenföretagare. Vanliga anställningar är som hälsovetare, och hälsopedagog eller i andra tjänster inom idrott, folkhälsa, friskvård och hälsosektorn. Några exempel på arbetsplatser är hälsofrämjande enheter i kommuner, företagshälsovård, skolor och företag inom träning och friskvård. Verksamheter med online-tjänster ökar också.

Se intervjuer med tidigare studenter på institutionens hemsida

Idrottsvetare med profil inom hälsopromotion

Huvudområdet i utbildningen är idrottsvetenskap. Idrottsvetenskap är till sin karaktär ett tvärvetenskapligt ämne med fokus på idrott, motion och fysisk aktivitet för att främja hälsa och välbefinnande, prestation och estetisk upplevelse. Vi brukar använda oss av WHO:s definition av hälsopromotion. Health promotion is the process of enabling people to increase control over, and to improve, their health. Det innebär alltså att vi, istället för att koncentrera på sjukdom och behandling, fokuserar på det som gör att människor mår bra.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 (områdesbehörighet 15/A14, undantag ges för Samhällskunskap A/1b/1a1+1a2).

Urval:

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Hälsopromotion, kandidatprogram, Idrottsvetenskap, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT20 Dag, 100 % Sen anmälan

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19761
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2020-04-15
PROGRAMMET ÄR ÖPPET FÖR SEN ANMÄLAN Info
Till vissa utbildningsalternativ är det möjligt att göra en sen anmälan efter sista anmälningsdag. Sökande som anmäler sig sent rangordnas efter det datum som anmälan kom in och antas om behörighetskraven är uppfyllda och det finns lediga platser.
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Möt studenter och alumner på Instagram

halsopromotiongu på Instagram (kontot drivs av nuvarande studenter och alumner)

Studiegång inriktning idrottsvetenskap

 Översiktschema över studiegången för Hälsopromotion inriktning idrottsvetenskap

Ladda ner översiktsschemat

Kontaktinformation

Studievägledning

Rum: CE 33a, Pedagogen Hus C
Tel: 46 (0)31 786 4201
E-post: stvl.iki@ped.gu.se

Besöks- och telefontider till studievägledare

Programledare

Lena Gripeteg (kost)
Telefon: 031-786 4189

Beatrix Algurén (idrott)
Telefon: 031-786 4218

Studierektor

Annica Strandh Johansson
Telefon: 031-786 4227

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2019-07-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?