Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
Starta eller stoppa snurran

Hälsopromotion, kandidatprogram, Kostvetenskap, 180 hp

Inriktning kostvetenskap

Är du intresserad av mat och näring? Vill du arbeta med hälsa och välmående?

Här är utbildningen för dig!

Efterfrågan på kunskaper om kost och hur man främjar hälsa ökar i samhället. Hälsopromotionsprogrammet med kostinriktning handlar om just detta. Hälsofrämjande arbete kallas ofta hälsopromotion i vetenskapliga sammanhang. Sådant arbete är nödvändigt för att vi alla ska må så bra som möjligt. Det behövs också för att minska hälsoklyftorna i samhället. I hälsofrämjande arbete är levnadsvanor centralt. Särskilt våra matvanor är viktiga för att främja hälsa och förebygga sjukdom (Socialstyrelsen). Maten har dessutom stor betydelse för njutning och social samvaro.

Utbildningen riktar sig till dig som är intresserad av mat, nutrition, fysisk aktivitet och hälsa. Efter utbildningen har du yrkeskompetens för att inspirera och skapa förutsättningar för en livsstil med sunda matvanor. Det kan handla om att stötta individer eller att genomföra hälsofrämjande insatser riktade till grupper, organisationer eller samhälle.

Utbildning i kostvetenskap och hälsopromotion

När du läst utbildningen kommer du att ha kunskaper om vad som händer med näringsämnena i kroppen, vad olika livsmedel innehåller samt matens hälsomässiga och kulturella betydelse. Du kommer också ha lärt dig om teorier kring hälsopromotion och livsstilsförändring samt tekniker för coachning och motiverande samtal. Dessutom kommer du ha kunskaper som gör att du kan följa och förstå forskning inom hälsopromotion och kostvetenskap.

Under det första året läser du kurser i kostvetenskap, så som näringslära, livsmedelskunskap och fysiologi. Andra året får du kunskap och färdigheter i hälsofrämjande metoder och strategier. Det innefattar folkhälsovetenskap, epidemiologi, hälsokommunikation, -psykologi och –pedagogik. Det sista året i programmet har du möjlighet att specialisera dig och fördjupa dina ämneskunskaper och färdigheter genom valfria kurser bland annat om fysisk aktivitet och idrottsnutrition. Du avslutar utbildningen med praktik och examensarbete.

Det treåriga Hälsopromotionsprogrammet med kostinriktning leder fram till kandidatexamen i kostvetenskap. Inom programmet finns möjlighet att studera utomlands genom utbytesavtal med universitet i ett flertal länder.

Utbildningsplan för hälsopromotion kostinriktning (pdf)

Du kan även välja att läsa totalt fyra eller fem år genom att fortsätta med kurser på avancerad nivå efter kandidatexamen. Vid vår institution kan du läsa en magister- eller masterutbildning inom kostvetenskap med fördjupning inom kost, fysisk aktivitet och/eller hälsopromotion.

Varierad undervisning

Undervisningen består dels av föreläsningar och litteraturstudier som examineras i skriftliga tentamina, och dels av seminarier, workshops, praktiska tillämpningar och projektarbeten. Du utvecklar ett medvetet och kritiskt förhållningssätt till kunskap, forskning och litteratur. Flertalet lärare är aktiva forskare och du får ta del av nya rön. Vid institutionen bedrivs forskning inom hälsopromotion, kostvetenskap och fysisk aktivitet.

Karriär som kostvetare och hälsovetare

Utbildningen ger dig bred kompetens för hälsofrämjande arbete på många nivåer. Det kan exempelvis vara coachning och kostrådgivning riktat mot individer och grupper eller strategiskt folkhälsoarbete inom kommuner, landsting och organisationer. Du har även möjlighet att arbeta med forskning om du läser vidare på avancerad nivå och blir doktorand.

Du kan arbeta hos många olika aktörer, både privata och offentliga, eller som egenföretagare. Vanliga anställningar är som kostvetare, hälsovetare och hälsopedagog eller i andra tjänster inom kost, folkhälsa, friskvård och hälsa. Några exempel på arbetsplatser är hälsofrämjande enheter i kommuner, företagshälsovård, skolor och företag inom kost och friskvård. Verksamheter med online-tjänster ökar också.

Se intervjuer med tidigare studenter på institutionens hemsida 

Kostvetare med unik profil inom hälsopromotion

Huvudområdet i utbildningen är kostvetenskap. Det definieras som människans möte med maten ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Ämnet är brett, och rör betydelsen av mat och dryck i stort, men hälsoperspektivet är centralt. Utbildningsprogram inom kostvetenskap finns på fler ställen i Sverige men vår profil mot hälsopromotion är unik. Vi använder WHO’s definition av hälsopromotion:

Health promotion is the process of enabling people to increase control over, and to improve, their health.

Det innebär alltså att vi, istället för att koncentrera på sjukdom och behandling, fokuserar på det som gör att människor mår bra.

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav: Grundläggande behörighet och Matematik B, Naturkunskap B eller Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2 (områdesbehörighet 15/A14, undantag ges för Samhällskunskap A/1b/1a1+1a2).

Urval:

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Hälsopromotion, kandidatprogram, Kostvetenskap, 180 hp
Start Studietakt Anmälan
HT20 Dag, 100 % Sen anmälan

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-19762
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2020-04-15
PROGRAMMET ÄR ÖPPET FÖR SEN ANMÄLAN Info
Till vissa utbildningsalternativ är det möjligt att göra en sen anmälan efter sista anmälningsdag. Sökande som anmäler sig sent rangordnas efter det datum som anmälan kom in och antas om behörighetskraven är uppfyllda och det finns lediga platser.
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Möt studenter och alumner på Instagram

halsopromotiongu på Instagram (kontot drivs av nuvarande studenter och alumner)

Studiegång inriktning kostvetenskap

Översiktsschema över studiegången för hälsopromotion inriktning kostvetenskap

Ladda ner översiktsschemat

Kontaktinformation

Studievägledning

Rum: CE 33a, Pedagogen Hus C
Tel: 46 (0)31 786 4201
E-post: stvl.iki@ped.gu.se

Besöks- och telefontider till studievägledare

Programledare

Lena Gripeteg (kost)
Telefon: 031-786 4189

Beatrix Algurén (idrott)
Telefon: 031-786 4218

Studierektor

Annica Strandh Johansson
Telefon: 031-786 4227

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2020-03-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?