Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ansökan och antagning

Studieplan anpassad för dig
Checklista för att bli RIU-student

För att kunna antas till Riksidrottsuniversitetet och få tillgång till de stödfunktioner som finns måste du vara antagen till en utbildning vid Göteborgs universitet eller Chalmers.

För att bli antagen som student vid Göteborgs universitet eller Chalmers söker du till en utbildning på vanligt vis via antagning.se och för att kunna räknas som Riksidrottsstudent måste specialidrottsförbundens krav vara uppfyllda. De innebär att den studerande behöver vara idrottsaktiv inom en RF-ansluten idrott och vara potentiell eller aktuell landslagsutövare. Är du aktuell som student inom Riksidrottsuniversitetet kontaktar du det specialidrottsförbund där du är aktiv. Förbundet intygar att du kvalificerar dig på en särskild blankett (se nedan) som ska lämnas in till universitetet.

Antagningsbevis samt intyg från aktuellt specialidrottsförbund ska lämnas till universitetets samordnare för registrering som student inom Riksidrottsuniversitetet, se kontaktuppgifter här intill. Studenter som uppfyller kriterierna kommer att underteckna enskilda överenskommelser med lärosätet i syfte att tydliggöra respektive parts ansvar. Du ansvarar själv för att universitetets samordnare samt studievägledare och/eller utbildningsledare/utbildningssekreterare på den utbildning där du studerar är informerade om att du är elitidrottsstudent inom Riksidrottsuniversitetet

Studieplan anpassad för dig

För att tydliggöra de överenskommelser som görs på programmet/institutionen bör en individuellt anpassad studieplan upprättas tillsammans med din studievägledare. En individuell studieplan eller en gemensam planering kan innehålla information om de anpassningar som möjliggör för dig att kunna kombinera studier med träning, tävling och resor och du ansvarar för att studieplanen är uppdaterad. Exempel på anpassningar kan vara fördröjd studietakt, tentamen på annan ort eller viss planering av schemaläggning av obligatoriska moment. Hur stora anpassningsmöjligheter som finns varierar mellan olika utbildningar och deras respektive undervisnings- och examinationsformer.

Det kan vara lämpligt att kontakta studievägledare på den aktuella institutionen/programmet redan innan du söker till kurs eller program för att förhöra dig om vilka möjligheter det finns till anpassad studiegång.

Stipendier och studiemedel

Elitidrottsstudenter inom Riksidrottsuniversitetet kan vara berättigade till stipendier från Riksidrottsförbundet. I övrigt gäller CSN:s regler för studiemedel.

Checklista för att bli RIU-student

  • Studenten blir antagen till kurs eller program vid Göteborgs Universitet eller Chalmers. Ansökan till utbildning sker på vanligt vis via antagning.se
  • Studenten blir godkänd för Riksidrottsuniversitetet enligt Specialidrottsförbundens kriterier. Detta meddelas av aktuellt förbund på särskild blankett (se nedan).
  • Antagningsbesked och intyg från Specialidrottsförbund lämnas till universitetets samordnare och en överenskommelse som reglerar studentens och universitetets åtaganden undertecknas av båda parter.
  • Studenten ansvarar för att meddela studievägledare och/eller utbildningsledare vid aktuell institution/program att hen studerar inom ramen för Riksidrottsuniversitetet.
  • Studievägledare eller motsvarande på aktuell institution/program diskuterar lämpliga anpassningar tillsammans med studenten utifrån elitidrottarens särskilda förutsättningar och utbildningens möjligheter till flexibelt studieupplägg. Planeringen kan tydliggöras genom att en individuell studieplan upprättas.
     

(Alla dokumenten är i pdf-format och öppnas i ett nytt fönster.)
Blankett för intyg från specialidrottsförbund

Blankett: Foreign Specialised Sports Federation Certificate

Kontaktinformation RIU

Göteborgs universitet:
Astrid Schubring
Projektledare, Riksidrottsuniversitetet
Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Tel. 031-786 4221
E-post: astrid.schubring@gu.se

Thomas Jonsson
Samordnare
Utbildningsenheten
Tel. 031-786 1275
E-post: thomas.jonsson@gu.se
Mer information om studievägledning

Västra Götalands Idrottsförbund:
Ola Jodal
Tel. 070-926 58 44
E-post: ola.jodal@vgidrott.se

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2020-03-31
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?