Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Möt riksidrottsstudenter

Möt studenter som har valt att kombinera sina studier med träning och tävling på elitnivå.

Riksidrottsuniversitetet ger möjlighet att uppfylla elitidrottares mål och drömmar

Maria Larsson har deltagit i VM, EM, vunnit Lidingöloppet 30 km, har två SM-guld, vunnit Finnkampen, har en terräng-EM-medalj och innehar det svenska juniorrekordet på 3000 m hinder. Nu kombinerar hon studier med elitidrott inom ramen för Riksidrottsuniversitetet (RIU) i Göteborg.
– RIU gör det möjligt att kombinera två av mina största intressen. Jag får möjlighet att uppfylla mina mål och drömmar som elitidrottare - och samtidigt få en utbildning att falla tillbaka på när idrottskarriären är till ända.

Det är stundtals utmanande att kombinera elitidrott med eftergymnasiala studier.
– Tack vare RIU blir utmaningarna genomförbara utan att karriärerna påverkar varandra negativt. Jag är övertygad om att jag blir en bättre student av att vara elitidrottare - och bättre elitidrottare av att vara student.

Maria var en av det första RIU-studenterna vid Göteborgs universitet.
– Jag fick information om Riksidrottsuniversitet i Göteborg från mitt idrottsförbund.

Maria läser för närvarande på Dietistprogrammet.
– Jag vill utnyttja mina lärdomar från min idrottskarriär och arbeta inom idrottsmedicin. Att bli doktorand ligger högt på min "att-göra-lista" och jag har nyligen avslutat en praktik på Australian Institute of Sport i Canberra.

Maria började idrottskarriären med att vinna Lilla Göteborgsvarvet sju år i rad.
– Därefter var jag fast!

Hur ser framtiden ut, vad är ditt nästa mål?
– Sedan två år tillbaka tränas jag av den australiensiska tränaren Nic Bideau. Mitt nästa mål är att kvala till OS i Tokyo 2020. Alla framgångar innan dess är bonus.

Bli RIU-student

För dig som är student och elitidrottare innebär Riksidrottsuniversitetet i Göteborg möjligheter att anpassa universitetsstudierna efter dina förutsättningar som elitidrottare. I nuläget finns studenter inom Riksidrottsuniversitetet (RIU) i Göteborg från mer än 30 olika idrotter. De studerar vid en rad olika utbildningsprogram och fristående kurser vid Göteborgs universitet.
Läs mer om Riksidrottsuniversitetet Göteborg

Några program och fristående kurser:
• Sports Coaching, kandidatprogram 180 hp
• Hälsopromotion, kandidatprogram 180 hp
• Lärarutbildningar i Idrott och hälsa
• Fristående kurser: Träningslära, Tränings- och matchanalys i lagidrotter, Hållbart elitidrottande samt Kost, hälsa, idrott med flera

Läs mer om utbildningarna på: iki.gu.se/utbildning
Sen anmälan öppnar den 15/7 2019!

Om Maria Larsson

Studier: Är riksidrottsstudent i Göteborg (RIU-student), studerar på Dietistprogrammet vid Göteborgs universitet
Födelseår och ort: 1994 Göteborg
Tips till de som är nyfikna på RIU och utbildningen på Göteborgs universitet:
Prata med RIU-studenter och låt dem berätta om hur otroligt bra det är att studera inom ramen för RIU i Göteborg! Teamet i Göteborg utvecklar och förbättrar RIU löpande. De gör ett fantastiskt jobb. Får du möjlighet att kombinera elitidrott och studier - ta chansen!
 


Göteborgs universitet driver tillsammans med Chalmers ett samarbetsprojekt med Riksidrottsförbundet (RF) och Västra Götalands Idrottsförbund (VGIF) som går under beteckningen Riksidrottsuniversitetet (RIU). Läs mer om hela utbldningsutbudet vid Göteborgs universitet: utbildning.gu.se

Fler intervjuer med riksidrottsstudenter


 

Sidansvarig: Webbredaktör IKI|Sidan uppdaterades: 2019-03-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?